Conferință de presă – videoconferință – ZOOM app
Data: 07.04.2020, ora 13.00, Locul: Câmpul Frumos, Parc industrial Sfantu Gheorghe
Puterea unei comunități in timpuri grele este dată de capacitatea de a acționa împreună.
Comunitatea noastră a dovedit ca este puternică !
Despre inițiativa și implementarea proiectului „Oxigen”
La începutul lunii aprilie, Asociatia ROTARY CLUB – Sfantu Gheorghe a inițiat proiectul Oxigen în parteneriat cu Filiala Jud. Covasna a Crucii Roșii Române. Împreună au consultat mai mulți specialiști ceea ce privește utilitatea proiectului. Pe baza opiniilor specialiștilor și a consultărilor cu autoritățile publice județene s-a luat decizia implementării acestuia.
Cele doua organizații nonprofit implicate au elaborat planul de implementare pe care au prezentat Prefecturii județului Covasna și autorităților locale implicate cu rol cheie in stoparea, respectiv limitarea urmărilor pandemiei Covid 19 la nivelul județului. La acest proiect s-au alăturat în timp record Consiliul Județean Covasna, Primăriile Mun. Sfantu Gheorghe, or. Târgu Secuiesc, or. Covasna, or. Baraolt și or. Întorsura Buzaului punând la dispoziție spații adecvate si resurse umane pentru gestionarea echipamentelor.
Scopul proiectului: Asigurarea de resurse suplimentare pentru reducerea cazurilor de deces din cauza infectării cu COVID 19 în județul Covasna în perioada anului 2020, în funcție de necesități.
Justificarea proiectului : În urma analizelor efectuate asupra evoluție și a modului de a interveni în
situațiile critice cauzate de pandemia COVID 19, specialiștii cu care ne-am consultat au
identificat printre altele și lipsa de aparate de ventilație mecanică. Lipsă, care pe baza
experiențelor altor state, a cauzat creșterea numărului de decese în rândul cazurilor severe ale bolnavilor infectate cu coronavirus.
Obiectul intervenției : Reducerea numărului de decese prin asigurarea a 200 de bucăți concentratoare oxigen portabile, respectiv a 103 aparate care poate asigura respirația mecanică noninvazivă. Acestea sunt necesare pentru eventualele cazuri severe de infectare cu coronavirus, și nu numai, ca măsură de prim ajutor până la sosirea salvării, cu posibilitatea preluării a aparatului în caz de nevoie împreuna cu pacientul.
Mecanismul de intervenție: În județul Covasna au fost înființate si operaționalizate cinci centre zonale de intervenție, în parteneriat cu Consiliul Județean si cu primăriile celor cinci municipii/orașe din județ care au asigurat spațiu adecvat centrelor de intervenție.
Livrarea concentratoarelor de oxigen și a ventilatoarelor tip CPAP este asigurată pe întreg teritoriul județului, 24 ore din 24 de voluntarii Filialei județene de Cruce Roșie, voluntarii altor organizații partenere, și alți voluntari care s-au alăturat mișcării. Echipele de voluntari sunt instruite pentru a îndeplinii misiunile încredințate și pentru a se proteja. Voluntarii beneficiază de echipamente speciale de protecție de decontaminare, igienizare asigurate de clubul Rotary Sf. Gheorghe, susținute financiar de Primaria Mun. Sfantu Gheorghe si Consiliul Județean Covasna.
Resursele asigurate:
Contribuția Clubului Rotary Sfantu Gheorghe:
- 200 buc concentratoare de oxigen si 103 aparate CPAP de ventilație mecanica noninvaziva închiriate de la VitalAire , pentru care mulțumim si pe aceasta cale pentru modul de acțiune si sprijinul acordat.,
- Consumabile medicale de unica folosința pentru aparatele enumerate mai sus, din aceeași sursa.
- Asigura echipamentele necesare in completare ( oxipulsometre, generatoare de curent , conectica, prelungitoare, generatoare ozon ...)
- Asigura întregul echipament de protecție necesar ( combinezoane, măști FFP2, măști snorkeling cu filtre medicale IOT care asigură 99.999 % protecție antivirala si antibacteriana montate pe măști prin elemente de cuplare printate 3D care s-au dovedit deosebit de eficiente in mai multe spitale, teste rapide, soluții de decontaminare si igienizare)
- Asigura porțile de decontaminare la toate centrele, concepute si realizate de un membru al clubului.
- Asigura mijloacele de comunicare constând in 5 telefoane si 25 caști asigurate tot de un membru al clubului.
Contribuția Filialei Județene Covasna a Crucii Roșii,
- Asigura suportul logistic, organizarea si efectuarea serviciilor oferite,
- Asigura pregătirea, coordonarea si supravegherea voluntarilor,
- Asigura mijloace de transport si combustibil pentru transportul echipamentelor si al voluntarilor,
- Asigura comunicarea intre partenerii proiectului,
Contribuția Consiliului Județean Covasna:
- Va asigura contribuție materiala pentru achiziționarea de echipamente si consumabile.
Contribuția Primăriei Municipiului Sfantu Gheorghe:
- Asigura spațiul necesar pentru centrul zonal Sfantu Gheorghe,
- Asigura spațiul necesar depozitarii aparaturii si accesoriilor necesare, inclusiv paza acestora,
- Va asigura contribuție materiala pentru achiziționarea de echipamente si consumabile
Contribuția Primăriei Târgu Secuiesc:
- Asigura spațiul necesar pentru centrul zonal Târgu Secuiesc , inclusiv personal administrativ.
Contribuția Primăriei Covasna:
Asigura spațiul necesar pentru centrul zonal Covasna , inclusiv personal administrativ.
Contribuția Primăriei Baraolt:
Asigura spațiul necesar pentru centrul zonal Baraolt , inclusiv personal administrativ.
Contribuția Primăriei Întorsura Buzăului:
- Asigura spațiul necesar pentru centrul zonal Întorsura Buzăului , inclusiv personal administrativ, coordonator centru, medic si asistenți medicali.
Proiectul se derulează în colaborare strânsă cu:
- Prefectura județului Covasna,
- ISU Covasna,
- DSP Covasna.
Spre marea noastră bucurie numărul sponsorilor si al susținătorilor proiectului nostru este mult prea mare pentru a putea fi enumerați in scris. Pe aceasta cale le mulțumim tuturor celor care au contribuit si contribuie in continuare la succesul acestui proiect.